Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Pošiljanja blaga, ki vsebuje litijeve baterije ali so priložene izdelku

S 1. aprilom 2016 veljajo strožja pravila, ki jih je izdalo Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) za prevoz litijevih baterij kot samostojnega blaga/tovora (UN3480/PI965).
Nova pravila vplivajo na prevoz elektronskega blaga, ki ga napajajo litijeve baterije, ne glede na to, ali so namenjene ponvnemu polnjenju (litij-ionske) ali ne (litij-kovinske). Pravila veljajo, kadar:
  • So litijeve baterije pakirane in poslane kot samostojno blago. Primer: Baterije kot samostojno blago/Prenosni polnilnik
  • So litijeve baterije pakirane posebej, a poslane skupaj z elektronsko opremo v isti škatli. Primer: Mobilni telefoni z nadomestljivo litijevo baterijo
  • Litijeve baterije so nameščene ali jih elektronska naprava že vsebuje in zato potujejo v isti škatli z opremo, Primer: Tablični računalnik z integrirano litijevo baterijo v napravi, ki je uporabnik ne more odstraniti ali je zamenjati
Zaradi varnostnih razlogov, ki jih je izpostavila letalska industrija, so pravila, ki jih izdaja IATA glede pošiljanja litijevih baterij, zaostrena. Posledično jih letalske družbe tudi bolj strogo izvajajo.
Prosimo, vedite, da je varen prevoz takšne vsebine po zraku in popolna skladnost s pravili IATA v zakonski obveznosti pošiljatelja.

Vsaka fizična oseba ali podjetje, ki je na tovornem listu DHL Express naveden kot pošiljatelj, je zakonsko odgovoren v 100% popolnosti upoštevati regulative IATA. Odgovornost je na strani pošiljatelja, četudi pošiljka, ki vsebuje litijeve baterije, dejansko ni last ali ni bila izdelana s strani navedenega pošiljatelja.
Da bi se izognili neželenim posledicam, prosimo, kontaktirajte DHL Express vsakič, kadar nameravate pošiljati izdelke, ki vsebujejo litijeve baterije. Naša ekipa strokovnjakov vam bo z veseljem razložila najnovejša pravila IATA; ki jih je potrebno upoštevati.
Mednarodno združenje IATA /ICAO z januarjem 2015 na potniških letalih prepoveduje litijeve kovinske baterije kot samostojno blago. DHL Express prav tako ne more sprejeti teh baterij na svojem omrežju. Uredba IATA / ICAO velja za pakirane litijeve kovinske baterije kot samostojno blago, ki se nanašajo na razdelek II, PI-968, medtem ko so litijeve kovinske baterije pakirane z opremo (PI-969) ali nameščene v opremi (PI-970), sprejemljive za prevoz. V predpisih za litij-ionske baterije ni sprememb.

Za PI-967 in PI-970 velja zahteva, da je pošiljka omejena na največ 2 paketa (posamezni vsebuje največ 4 celice ali baterije vsebovane v opremi).

Če pošiljka presega 2 paketa, se uporablja oznaka (in s tem povezane zahteve) za rokovanje z litijevo baterijo.

Omejitev 2 paketa na pošiljko stopi v veljavo 1. januarja 2017, ker predpisi predvidevajo 12-mesečno prehodno obdobje. Priporočljivo je, da jih prevozniki izvajajo čimprej.

Z upoštevanjem sprememb ICAO/IATA, ki stopijo v veljavo 1. aprila 2016, je PI-965 prepovedan na potniškem letalu. Zaradi tega nudimo omejeno storitev za določene destinacije. PI-965 iz razdelka II zahteva posebno naročniško odobritev. Za dodatne informacije, prosimo, kontaktirajte prodajnega predstavnika DHL. Litij-ionske baterije pakirane z opremo (PI-966) ali vsebovane v opremi (PI-967) se sprejemljive za prevoz.

Pomembno!

 Litijeve baterije, za katere se ve ali se sumi, da so pokvarjene ali poškodovane, predstavljajo visoko tveganje za varnost osebju in lastnini in jih pod nobenim pogojem ni dovoljeno prevažati z letalom.
Kadar je znano ali se sumi, da je litijeva baterija pokvarjena ali poškodovana v zaprtem prenosnem računalniku, mobilnem telefonu ali drugi napravi, se mora baterija odstraniti pred DHL-ovim prevzemom pošiljke.